Huis

Kiezen voor eenvoud: een glazen balustrade

0 Love this post.40
glazen balustrade

Een balustrade of borstwering is een evenwicht tussen schoonheid, techniek en veiligheid. Vooral dit laatste laat vermoeden dat het gebruik van een gewone glazen plaat niet voldoende zal zijn om een glazen balustrade aan je balkon of vide te voorzien. Ook al lijkt de glazen ‘constructie’ op het eerste zicht erg eenvoudig, moet ik jullie eraan herinneren dat dit proces erg moeizaam tot stand is gekomen. Dit komt door de vele regels betreffende constructie en veiligheid die opgelegd zijn.

Welke functies heeft een glazen balustrade?

De eerste functie van een glazen borstwering aanbrengen, is personen beletten dat ze van een balkon of dergelijke kunnen afvallen. Dus moet een glazen borstwering hoog genoeg komen zodat een persoon er niet over valt en hierbij moet de borstwering van glas ook sterk genoeg zijn om een vallend persoon tegen te houden.

Hierdoor kan je in het WTCB lezen (afkomstig van NBN B03-004-NORM) dat een hoogte van 110cm verplicht is voor openbare gebouwen en appartementen. Indien het gebouw groter is dan 12 meter, dan moet zelfs rekening gehouden worden met een hoogte van 120cm. Bij hellingen van trappen wordt echter voldaan met een hoogte van 90cm. Het is natuurlijk ook handig om te weten dat de ruimte tussen de verschillende onderdelen niet groter mag zijn dan 18cm. Dit is om te voor komen dat kinderen hiertussen zullen kruipen. Natuurlijk kan ik jullie hierbij zeggen dat 18cm vaak niet voldoende is, 11cm is aangewezen, maar voor glazen borstweringen is dit vaak niet van toepassing.

Daarnaast moeten de materialen ook voldoende sterk zijn om de stevigheid van het geheel gedurende lange tijd te vrijwaren. Hierbij wordt gezegd dat gemetalliseerd ijzer vaak niet goed genoeg is. Steeds meer wordt dan ook gekozen voor een corrosievrij materiaal zoals roestvrij staal of aluminium.

Voorbeelden van glazen balustrades

Denken aan veiligheid

Ook moet een glazen borstwering afgeronde hoeken hebben (tenzij ze in een kader zitten) om verwondingen te voorkomen. Daarnaast is het aangeraden dat glazen balustrades niet tot tegen de grond komen. Zo blijven de hoekverbindingen proper en kent het ingeslagen regenwater een kans om van het balkon te verdwijnen. (tenzij er natuurlijk een afvoer aanwezig is)
Men moet bij het aanbrengen van glazen balustrades ook gebruik maken van veiligheidsglas of een vorm van gelaagd glas! Dit komt omdat er beneden mensen kunnen rondlopen en bij breuk mag het glas niet naar beneden vallen (gelaagd glas) tenzij in erg kleine deeltjes (veiligheidsglas).

Laat je natuurlijk niet beperken door wat de fabrikant voorstelt. Wij raden je aan om eens rond te kijken naar de mogelijkheden die glazen balustrades feitelijk hebben. Combinaties met andere materialen, kleuren, vormgeving… De mooiste balustrades zijn vaak de eenvoudigste! Eenvoud siert en zorgt vaak voor een harmonie met de rest van de gevel of ruimte. Een mooie glazen borstwering in harmonie met de rest van de gevel is namelijk van goudwaarde!

Plaatsing en montage van een glazen balustrade

Ook interessant

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *