Vandaag de dag is isolatie in woningen een absolute must! Dat is ook zeer duidelijk te merken aan tal van beslissingen die gemaakt worden door onze regering! Deze schrijven een heleboel premies uit voor nieuwe woningen die voldoen aan bepaalde energienormen. Of misschien heb je al gehoord van de tijdelijk zeer aantrekkelijke fiscaal voordelige renovatiepremies.
Maar wat houdt isolatie nu eenmaal in?
50 jaar geleden bouwde iedereen huizen met dubbele muren en daartussen een luchtspouw van 5 cm wat op een totale dikte van 30cm komt. Dit wordt momenteel niet meer getolereerd! Een luchtspouw van 5cm heeft inderdaad wel een isolerende werking, maar deze is haast verwaarloosbaar als je dit vergelijkt met de mogelijkheden die momenteel bestaan.
De eerste evolutie was het opvullen van de spouwmuur met een isolatiemateriaal.
Eerst werd gebruik gemaakt van stro, maar deze was onderhevig aan vochtigheid, rotten, … dus werd op zoek gegaan naar een meer geschikt materiaal met zelfs nog betere isolatiekwaliteiten. Zo kwamen tal van nieuwe producten op de markt zoals rotswol, glaswol, xps, …
Natuurlijk ging de evolutie verder…
De muren werden weggelaten en vervangen door I-profielen, hiertussen wordt dan de isolatie gestopt. Hierdoor win je meer plaats voor isolatie, de afwerking gebeurt met behulp van binnen en buitenafwerking door platen. (gipsplaten en metaalplaten) Hierdoor bekom je een maar liefst 28cm isolatie in plaats van 4cm in de traditionele woningbouw. Zo zie je natuurlijk hoe belangrijk deze evolutie is!
Een voorlopig laatste stap in de evolutie zijn de welbekende passiefhuizen. Hierbij zijn de ‘muren’ bijna een meter dik waarvan meer dan 95% bestaat uit isolatiemateriaal! Natuurlijk gebruiken ze hier voornamelijk rotswol en glaswol. XPS bestaat enkel in platen en is dus minder geschikt als opvulisolatie.
Hieronder vermeld ik enkele meest voorkomende isolatiematerialen met hun eigenschappen.
Rotswol
Dit materiaal is zeer vochtbestendig en verdraagt ook temperaturen tot boven de 1000°c.
Zeer gemakkelijk om te plaatsen, de wolstructuur grijpt op elkaar in waardoor je weinig kans hebt op koudebruggen. Akoestisch gezien heeft rotswol ook een absorberende eigenschap waardoor rotswol zeer interessant is voor het opvullen van de muren!
Daarnaast is rotswol ook anorganisch en kiemvrij waardoor schimmels zelden of nooit een kans krijgen om te kweken.
XPS
Isolatiemateriaal van geëxtrudeerde polystyreen hardschuim wordt vaak gebruikt onderaan de buitenmuur ter hoogte van de sokkel. Hier hebben we nogal veel last van opkomend vocht en xps heeft de eigenschap dat het ongevoelig is voor de dooi en vries cycli. Dus is xps is een uitstekend isolatiemateriaal voor vochtige locaties (denk maar aan het omgekeerd dak, waar de isolatie op het da wordt gelegd, vooral bij renovaties). Ook biedt xps geen voedingsbodem voor schimmels, bacteriën, insecten en knaagdieren. Daarnaast is xps ook moeilijk ontvlambaar en heeft een hoge thermische weerstand.
Voorbeelden van verschillende isolatiesoorten
Daken Isoleren
Er zijn verschillende soorten van dakisolatie die afhankelijk zijn van je dakopbouw. Je hebt namelijk 2 soorten van dakopbouw met name een hellend dak en een plat dak/platform.
Plat dak
Deze opbouw is het eenvoudigste om zelf te realiseren. Je hebt hierbij nog 2 onderverdelingen afhankelijk van waar je de isolatie plaatst.
Warm dak
Bij een warm dak wordt de isolatie geplaatst onder het vochtscherm. Hierdoor kan je de keuze maken om bv. rotwol of andere isolatiematerialen te gebruiken die niet waterbestendig zijn. Deze soort is het interessantste omdat je optimaal gebruik maakt van je isolatiewaarde. De naam warm dak komt eigenlijk van het feit dat de volledige onderconstructie warm blijft door de opliggende isolatie. Hieronder zie je de opbouw van zo’n warm dak.
Omgekeerd dak
Een omgekeerd dak of koud dak werkt op een ander principe. Hierbij worden de isolatieplaten zoals bv. XPS (die waterbestendig zijn) bovenop het vochtscherm geplaatst. Hierdoor kan het water tussen de kiertjes van de isolatieplaten kruipen waardoor je moet rekening houden met een kleine afname van de isolatiewaarde van je platen (factor 0,7 tot 0,9). Deze methode wordt veel toegepast bij bestaande platte daken omdat dit de goedkoopste manier is om jouw dak te isoleren. Deze methode komt ook veel voor in combinatie met de aanleg dakterras of een groen dak omdat op de isolatieplaten een balastlaag nodig hebben om het opwaaien van de isolatie te verhinderen. De benaming omgekeerd dak komt logischer wijze van het feit dat men de isolatie bovenop het vochtscherm plaatst, het omgekeerde van wat men dus normaal zou doen!